2015. június 19., péntek

Miket olvastam mostanában? #8

Az idejét sem tudom, mikor számoltam be nektek az aktuális olvasmányaimról! Az utóbbi időszakban vagy nagyon kevés időm jutott olvasni, vagy több könyvet olvastam párhuzamosan, amiből hosszú távon az lett, hogy egyikkel sem haladtam rendesen. Viszont már összegyűlt egy bejegyzésre való könyv, remélem, érdekesnek találjátok. =)


John Green: Paper Towns
John Green regényei még mindig nagyon népszerűek, és talán pont ezért egy kicsit távolságtartóan kezelem őket. Már meséltem korábban, hogy az egekig magasztalt Csillagainkban a hiba mennyire nem nyerte el a tetszésem, ugyanakkor az itthon még kevésbé ismert Alaska nyomábant sokkal jobban szerettem. Mikor azonban belefutottam a Paper Towns trailerébe és megnéztem, azonnal megfogott a történet, úgyhogy rögtön le is töltöttem a könyvet. Csak angolul találtam meg, de egyáltalán nem sajnálom, mert teljesen jól olvasható, alapjában véve elég egyszerű a nyelvezete, és van jópár nagyon szép szófordulat, kifejezés is a szövegben.
A regény főszereplője Quentin, a teljesen átlagos orlandói srác, aki időtlen idők óta vonzódik a szomszédjukban lakó iskolatársához, Margo Roth Spiegelmanhez. Margo népszerű, gyönyörű és rebellis lány, és szokása időről időre eltűnni otthonról, hogy ilyen-olyan lehetetlen kalandokba keveredjen. Mindenki csodálattal hallgatja a történeteit, Quentin is. Egy este azonban Margo megjelenik az ablakában, és egy hasonló, őrült kalandra invitálja...
Többet nem szeretnék mondani a cselekményről, és utólag visszagondolva a film trailerét sem ajánlom megnézésre, mert gyakorlatilag minden fontosabb csavart lelő. A regény három nagy szerkezeti egységre tagolt, az egyedi tagolás már John Green sajátja. A sztori kicsit kiszámítható, jellegében nagyon hasonlít az Alaska nyomábanra, de annál sokkal pozitívabb, viccesebb és számomra élvezetesebb volt. A sok metafora nem tette nyálassá vagy érthetetlenné a történetet, teljesen életszerűek voltak, engem a barátokkal való éjjeli-hajnali világmegváltásokra emlékeztettek. =)
A Paper Towns az első John Green - regény, amit igazán nagyon szerettem, és bárkinek szívesen tudom ajánlani.

Én vagyok Malala
Az egyik barátnőmtől kértem kölcsön ezt a könyvet, elég régóta szerettem volna elolvasni. Az egész világot bejárta Malala története, aki felszólalt a lányok oktatása mellett, lelőtte egy tálib fegyveres, de csodával határos módon felépült, és azóta még nagyobb erővel folytatja az oktatás melletti kampányát. Az ő életét dolgozza fel a könyv 2013-ig bezárólag, szól édesapja álmáról, aki saját iskolát akart alapítani (és sikerült is neki), miért és hogyan kezdett Malala kampányolni, milyen egy 21. századi lány élete Pakisztánban.
Mély benyomást tett rám az írás és sokszor elgondolkoztam rajta. Annak ellenére, hogy teljesen különböző kultúrából jövünk, a lényeges dolgokban nem láttam sok eltérést Malala és bármilyen nyugati lány között, akinek fontos a tanulás. Ebből következik, hogy számomra rengeteget adott a könyv egymás elfogadásáról és az általános nyitottságról. Új perspektívába helyezte a tanulást: valljuk be, mindenki szokott panaszkodni, ha iskolába kell menni reggelente, de mi lenne, ha egyszer csak egy rendelet betiltaná? Biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy, mint Malala és osztálytársai, nekünk is hiányozna és tiltakoznánk ellene. Képet ad a pakisztáni életről, ami kíméletesen rávezet, mennyivel jobban élünk itt Európában, és mennyire jó, hogy ide születtem.
Malala könyvét bárkinek jó szívvel ajánlom - könnyen olvasható, nagyon érdekes, letehetetlen és rendkívül sok pluszt ad az olvasónak.

Federico Moccia: A felhők fölött 3 méterrel
A májusi kedvenceim között is megemlítettem ezt a könyvet. Még karácsonyra kaptam, és nagyon megörültem neki, ugyanis láttam a regény alapján készített spanyol filmet, és egészen tetszett (egyszernézhetős-sírós-romantikus), viszont nem tudtam, hogy van könyvváltoztata is.
A történet Rómában játszódik, és arról szól, a szerelem át tudja-e hidalni a társadalmi különbségeket. A lány, Babi gazdag úrilány, finom, kedves és udvarias, a fiú, Step bandázós-balhézós motoros "nehézfiú" - valahogy mégis összekerülnek ők ketten, egymásba szeretnek, de a kapcsolatuk már a kezdetektől fogva viharos...
Mondanom sem kell, hogy könyv jobb, mint a film! =D A regény hosszához képest viszonylag későn indul be a cselekmény, de előtte is élvezhető, és később még az eleinte feleslegesnek tartott szálak is értelmet nyernek. A hangulata meglehetősen olaszos: széles skálán mozgó érzelmek, temperamentumos karakterek, az ember tényleg a római tavaszban érzi magát. A lezárás keserédes és nem egyértelmű, hagyja az olvasónak továbbgondolni a történetet.
Nem lett a kedvencem, de szórakoztató volt ezt olvasni. Romantikus, szenvedélyes, magával ragadó, néha túl nyálas, de alapvetően szuper kikapcsolódás nyárra. Ha nyaralásra, strandoláshoz kerestek könnyedebb olvasnivalót, szerintem ez tökéletes választás. Egyébként olasz film is készült belőle, amit tervezek megnézni.

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Ugyan már szerepelt könyves posztban az ikonikus kisregény, muszáj másodszorra is megemlítenem, ugyanis végre sikerült magyarul is megtalálnom és elolvasnom.
A történet ismert, úgyhogy inkább a benyomásaimat írom csak le. A fordítást egy fokkal jobban élveztem, mint az eredeti szöveget - közel száz év alatt az angol nyelv is sokat változott, mivel én a mai angolt beszélem, nehezebben értettem meg. A történet viszont ugyanannyira tetszett, szuper, hogy végig izgalmas, nem laposodik el, ugyanakkor elgondolkodtató, felveti az örök kérdést: hol a határ, ameddig tényleg megéri hajszolni az álmainkat? Pár nap alatt el lehet olvasni, én mindenkinek forrón ajánlom!

1 megjegyzés:

  1. A Nagy Gatsby valamelyik nap szinte sikított felém az Alexandrában, de végül a tekintetem találkozott Frida Kahlo asszony kemény tekintetével, és nem volt kérdés, hogy a Füveskönyvét hozom el. :)

    VálaszTörlés