2013. január 8., kedd

Könyvajánló - Anthony Capella: A szerelem étke

Már egy ideje szeretnék írni erről a könyvről, amit borzasztó régen kaptam, még az Alexandra nyári leárazásáról. Aztán egyik nap eszembe jutott, hogy mennyire jó volt ezt olvasni és mennyire szeretem még mindig, úgyhogy íme!

A történet a következő: az amerikai Laura Rómába utazik egy nyári egyetemi ösztöndíjjal, hogy művészettörténetet tanuljon. Akad dolga pár olasz pasival, és mind rosszul végződik, ezért elhatározza, hogy csak olyannal fog legközelebb randizni, aki tud főzni. Ezt egy bárban beszéli meg egy barátnőjével, amit történetesen meghall Tommaso, aki pincér egy elegáns étteremben, Vespán jár, szexi, szellemes és nagyon olasz. Elhatározza, hogy meghódítja a lányt, egy a baj, nem tud főzni! De szerencsére a lakótársa, Bruno szakács ugyanabban az étteremben, így a megoldás adott: elkészítteti a sráccal a vacsorát, a saját művének mondja, a lány megeszi, elvarázsolódik, szexelnek, mindenki boldog. Így is lesz, Laura beleszeret Tommasoba. A bonyodalom ott kezdődik, hogy Bruno beleszeret Laurába, a turpisság pedig kiderül. Itt kezdődik a kaland, ami rengeteg ételen, utazáson, nevetésen, szomorúságon vezet keresztül.

Az első dolog, amit meg kell jegyeznem a könyvvel kapcsolatban, hogy nem szabad üres hassal olvasni. A csodálatos ételleírások oldalakon keresztül kínzóak tudnak lenni.=D Megismerhetjük belőle a déli konyhát annak minden elemével, az elkészítési módokat, a szokásokat. Olvasás közben többször kaptam magam azon, hogy bámulok a semmibe és elképzelem a cukorfátyollal bevont gyümölcsös desszerteket...
Kapunk egy szelet dolce vitát, szabadszájúsággal, focimániával, szenvedélyes szerelemmel, könnyed felfogással és finom ételekkel, szóval körülbelül mindent, amit szeretek az olaszokban. Ja, és a szexi pasikat se felejtsük ki! (Igen, tudom, sekélyes kislány vagyok...)
Eszméletlenül vicces, nekem az a kedvenc részem, mikor nagy családi ebéd van, a desszert meg chilis csokifagyi, és a csoki meg a chili afrodiziákum. Épp ezért az ebéd utáni csendespihenő alatt mindenki beindul és szép diszkréten avagy kevésbé diszréten végigszexelik a délutánt. Annyira vicces, ahogy anya és lánya veszekednek a maradék fagyin.=D
A tájleírások is nagyon jók, egyáltalán a leírások, a báros srác a kávégépével (folyton azt szereli, hogy el tudja készíteni a tökéletes ristrettot), Tommaso úgy teljes valójában minden hülyeségével együtt és még tudnám sorolni... Szerintem az is szuper, hogy néhány hely esetében szerepel konkrét utcanév, simán el tudom képzelni, hogy a valóságban is léteznek.

Olvasd el, ha
...már nagyon eleged van a télből és szeretnél nyarat varázsolni magadnak, hacsak esténként is.
...szereted a különleges ételeket. (A könyv végében receptek is vannak!)
...imádod Olaszországot minden egyes részletével és hangulatával együtt.
...csak szeretnél jót szórakozni és nagyokat nevetni.
...a fentiek közül egyik sem igaz rád, de most épp nincs mit olvasnod, mert nem fogod megbánni!;)

Szívesen újraolvasnám, de jelenleg három Olaszország-szerelem-kaja témájú könyv várakozik a polcomon. Majd azokról is beszámolok!=)

Ti olvastátok ezt a könyvet?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése