2011. március 10., csütörtök

A haulerek

Az internet, főleg a YouTube adta lehetőségeket mindenki szeretné a legjobb tudása szerint kihasználni. Van, aki zeneleckéket tölt fel, énekes videókat, hogy szépségnél maradjunk, sminkvideókat, és ezeket követte megjelenésben az úgynevezett haul videók.

A haul szó szerint zsákmányt jelent. A videók lényege tulajdonképpen, hogy az illető lány bemutatja azokat a ruhák, beauty-termékeket, amiket vásárolt, és elmondja róluk tapasztalatait. Társulhatnak még birthday és christmas haulok is ezek közé, amikben a kapott ajándékait mutatja be a videoblogger.
Az őrület természetesen Amerikából indult el, Blair Folwer (YouTube-on juicystar07) kezdett ilyen videók gyártásába. Sokan felkapták a fejüket az újdonságra, és mára már több mint 600 ezer (!!!) követője van a lánynak.

Magyarországon az első hauler PlasticTinkerbell, vagyis Noémi volt. Hollandiában él, onnan mutatja be a közönségnek, miket vásárolt, mik az a havi kedvencei. Az első reakció nagyon negatív volt, hiszen itt nem megszokottak az ilyenek, de végül is megtalálta azokat, akik igazán kíváncsiak a munkásságára. Június (vagy május) óta készít videókat, már az első videó óta követem. A minőség a rutinnal együtt nőtt, jó tanácsokat ad, szerintem akit érdekel, annak mindenképp hasznos.

A véleményem a haul videókról: jó nézni őket, kicsit kikapcsol tőle az ember, de igazság szerint én nem csinálnék ilyet. Egyrészt nem vásárolok olyan gyakran, másrészt elég macerás elkészíteni (felvétel, újravétel, vágás, feltöltés...). A készítőknek viszont vállalniuk kell az arcukat, hogy mindenki szabadon írhat véleményt-negatívat is!
A cégeknek pedig ingyen reklám, hiszen ha sokan nézik az adott videót, amiben valamiről (akár egy márkáról, krémről, sminkcuccról) jókat mond a benne szereplő lány, nagyobb az esélye, hogy megveszik. Nem véletlenül szerződtette a Lancome Michelle Phant, a legnagyobb YouTube-os beauty-gurut!

Bye-bye!

2 megjegyzés:

  1. Ez mind szép és jó, de szerintem nem sok értelme van. Miért lesz nekem attól jó, hogy látom, mások mire költik a pénzüket?

    VálaszTörlés
  2. Nem kifejezetten hasznos, ez igaz, de nézni jó őket szerintem, és még esetlen tanácsokat is kaphatunk.

    VálaszTörlés