2011. február 11., péntek

Híres tervezők - Alexander McQueen

Ma egy éve, hogy meghalt a divatvilág talán egyik legőrültebb, legkreatívabb tervezője. Egy zseni. Az egyik legnagyobb kedvencem. Alexander McQueen. Ugyan a cég megmaradt, de a Mestert senki sem pótolja.

McQueen 1969-ben született Londonban. 25 évesen készítette első kollekcióit, amik sokkolták a divatvilágot. Megbotránkoztató, némileg durva kreációkat és bemutatókat készített (pl, a Highland Rape), ezért a francia entfant terrible kifejezést aggatták rá. Kerestem pár képet az ominózus kollekcióról (ami egyébként 1995-ben készült), valóban elég rémisztő. Horrorfilmekbe illő ruhák, skótkocka, vad, meghökkentő elemek.
Bernard Arnault főtervezőnek hívta a Givenchy-hez, John Galliano-t váltva 1996-ban. Az első itteni kollekció saját bevallása szerint szörnyűre sikerült, ám ezt a következő években sikeröült orvosolni. Ugyan visszavett elfogadhatatlan stílusából, de lázadó természete alkotásaiban ugyanúgy meglátszott. Bár 1999-ben megalapította saját divatházát (azelőtt Isabella Blow stylist birtokolta a kollekciókat), 2001. márciusáig maradt a Givenchy divatháznál.
Időközben egyre több új üzletet nyitottak, tehát a világ sok nagyvárosában lehet McQueen-darabokat vásárolni, hozzánk legközelebb Milánóban.

McQueen életének utolsó kollekciója a 2010 tavasz-nyári. Egy letűnt tenger alatti ország, Atlantisz által inspirált futurisztikus kollekcióban a digitális ruhanyomás tűnt fel technikai újdonságként. A ruhákon kívül a patacipők, extra sarkú platformcipők a legjellemzőbb darabok, amelyeken mindenki alaposan meglepődött.
A legutolsó megtervezett kollekció a 2010/11 ősz-téli, ami királynői, nemesebb, de a szokásos őrülettel fűszerezett ruhákat vonultat fel. Ennek bemutatását McQueen már nem érte meg.


A 2011 tavasz-nyári kollekcióban kevesebb az élénk szín, gyakoriak a visszafogott elemek. A virágos, leveles-indás, természetközeli motívumok, cipődíszek mind-mind a tavaszt, a megújulást jelképezik. Vajon ez üzenet akar lenni a divatvilágnak? Hogy mindig az újat kell keresni, hogy újjászületnek azok, amik vagy akik meghaltak? Lehetséges, hogy McQueen támadt fel ezekben a darabokban? Elvégre a divat egy körforgás. Amit ma még temetünk, lehet, hogy holnap örömmel fogjuk viselni. Elfelejtődött darabok kerülnek elő, aktualitások száműzetnek a szekrény mélyére. Elfilozofálgattam... A válaszokat magadnak kell megkeresned a kérdésekre. Addig is itt vannak a képek!


Bye-bye!

1 megjegyzés: