2010. május 22., szombat

egy kicsit a mostani divatról

Tavasszal és nyáron általában amúgy is világosabb, élénkebb színekbe öltözünk és az anyagok is passzolnak az évszakhoz. A mostani divatot azonban tudatosan alakították ilyenre a tervezők. Nézzünk kicsit szét az idei tavaszi-nyári divatban!

A bevezetőben halványan utaltam arra, hogy ez a szezon kedvez a pasztellszínek szerelmeseinek. Sok divatház alkalmazta a cukorka-és fagyiszíneket a kollekcióiban. A pasztellszínek sok mindenkinek jól állnak, színtől függően. Szerencsére minden szín cukorkás árnyalata divatos most. Kiemelném közülük a pasztellkék-világoskék színt, mert most a kék is divat, meg a pasztell is, a kettő együtt meg különösen. Hogy milyen legyen a ruhadarab, ami pasztellszínben pompázik? Ez szinte teljesen mindegy, bár a legjobban koktélruhán, szellős miniruhán mutat jól. Ezeken kívül a felsőrész, a szoknya, és a farmernadrág is lehet pasztell, utóbbi persze csőfazonban. Meglepő, ám ötletes a csípőig érő ballonkabát pasztellszínbe öltöztetése.
Tervezők: például Burberry, Versace, Valentino.

A másik nyári szín a fehér. Nem véletlenül, hiszen ez a legpraktikusabb viselni, ráadásul könnyen kombnálható. Most főleg szellős ruhákon jelenik meg, de táskában sem ritka. A mostani retrólázban divatosak a vastag, fehér keretes napszemüvegek. Megfigyelhető a következőknél: Chanel, Chloé, Yves Saint Laurent, stb.

A farmer mindig divatos. Ebből az anyagból lehet ruha, szoknya, forrónadrág, overall, és ami a legfontosabb: sima nadrág. A street style-ban még mindig viszi a pálmát a feltűnően koptatott, szürke, sima farmer, illetve a színes csőfazonú darab. Egyre divatosabb a mély ülepű és a boyfriend jeans fazon, illetve utcán a jeggings. Ez farmerhatású anyagból készült leggingset jelent, és főleg fekete-és farmerszínben figyelhető meg. A farmer megjelenik a táskákon, cipőkön egyaránt.
Tervezők: Ralph Lauren, D&G, Lacoste.

Ugyan most a pasztellé a főszerep, de azért jut hely az élénk színeknek is. Az élénk színek a fent említett farmeren kívül szinte mindenhol megfigyelhetőek. Az élénk színek az utcán népszerűbbek, mint a pasztellek, talán azért, mert élettel telibbek, biztosabb őket viselni. A ruhákon kívül főleg a cipők, kiegészítők veszik fel ezeket a színeket. Például egy pink Converse tornacipő remekül feldob egy fekete leggingses, pasztellrózsaszín topos összeállítást.
Tervezők: Versace, Jean Paul Gaultier.

Érdekes, de szuper ötlet az afrikai törzsi minták, a batikolások alkalmazása. A batikolt ruhából nincs két ugyanolyan, a színek máshogy folynak ide-oda. A törzsi minták és a batikok is élénk színűek. A ruhák és felsőrészek ilyen mintájúak, de jól mutat a batikolt kendő is. Batikolni ruhafesték és fehér póló segítségével házilag is lehet, így lesz igazán egyedi!
Tervezők: Louis Vuitton, Givenchy.

Csillogás, csillogás, csillogás! Ez jellemzi a legjobban a partiszereléseket. Flitterek, strasszok, metálos anyagok minden mennyiségben a leggingseken, topokon és miniruhákon. A strasszos, csillogó overall a szezon nagy újdonsága. Ha a leggings selyemfényű és fekete, akár utcára is felvehetjük szolidabb felsővel. Ha nem, csak és kizárólag partiba! A csillogó dolgok bombakülsőt varázsolnak viselőjének és csodálatosak, megcsillan rajtuk a fény! Amennyiben a választott partiruha nem csillogó, válasszunk hozzá feltűnő cipőt és táskát, a siker garantált!
Ezt főleg Alexander McQueen alkalmazta (R.I.P.), de a Lanvin, a Burberry, és a Prada is előrukkolt ilyen stílusú darabokkal.
Egyelőre ennyit a mostani trendről. Nem esett szó a fontos kiegészítőkről, a cipőkről, egyszóval a "hab a tortán" dolgokról. Sebaj, a következő alkalommal lesz, és azt is elmondom, hogy tudjuk lemásolni a kifutón látott ruhákat a hétköznapi üzletek segítségével.
Bye-bye, jó hétvégét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése