2015. március 30., hétfő

The Bookworm TAG

Pont egy hete Roninál találtam ezt a szuper kérdéssort, azonnal megtetszett, és rögtön arra gondoltam, hogy nekem is ki kell töltenem. Imádok olvasni, valamilyen könyv mindig terítéken van, nagyon el tudok merülni az épp olvasott regény világában. Remélem, tudok Nektek újat mondani a taggel. =)


Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?
A korosztályom lehető legbanálisabb válaszát adom a kérdésre, a Harry Potterrel. Viszonylag korán megtanultam olvasni, és ugyancsak korán akadt a kezembe a könyv, 6 éves voltam, óvoda nagycsoportos, mikor az első három kötetet elolvastam. =D Imádtam 6 évesen, imádtam 12 évesen és imádom 18 évesen is.

Általában hol olvasol?
Mióta megvan a Kindle-m, gyakorlatilag bárhol, napközben, utazás közben, otthon, evés vagy kávézás/teázás közben. Itthon a hagyományos könyveket szoktam, a Kindle-t inkább házon kívül használom, de például az Én vagyok Malalát cipeltem magammal mindennap.

Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy jöhet több is egyidejűleg?
Könyve válogatja, de nekem sosem okozott problémát párhuzamosan olvasni könyveket. Például kötelezők mellé kifejezetten szeretek valami kis limonádét olvasni, és most is több könyv van folyamatban.

Melyik a kedvenc műfajod?
Nagyon sok mindent szeretek, leginkább talán a romantikus-lányos regényeket és a fantasyt szeretem, de jöhet krimi is minden mennyiségben. Klasszikusokat is szívesen olvasok, de érdekes, hogy az angol szépirodalmat nagyon nem szeretem, az oroszt annál inkább. Az Anyegin volt a kedvenc kötelező olvasmányom, A Mester és Margarita pedig zseniális, csak ajánlani tudom.

Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?
A mindenféle összeesküvés-elméletekről szóló agymenések teljes mértékben hidegen hagynak.

Van kedvenc könyved?
Hogyne! Az Elfújta a szél az abszolút kedvencem, csodálatos, imádom. J. K. Rowling első felnőtteknek írt regénye, az Átmeneti üresedés is szuper szerintem, gyökeresen különbözik a Harry Pottertől, de én nagyon szeretem. És nem tudok dönteni a Királyok csatája és a Kardok vihara között, nem tudom, melyiket szeretem jobban, szóval legyen itt mindkettő! =D

Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?
Ebben nem vagyok biztos, mert az egyiket nem szép formátumban olvastam, szóval vagy a Kardok vihara, vagy a Sárkányok tánca, de közel azonos hosszúságúak, ha jól emlékszem. Fun fact, a Kardok vihara mindössze tíz napba tellett, nem bírtam abbahagyni az olvasást.

Milyen könyvet vettél utoljára?
John Greentől a Paper Towns-t tettem fel a Kindle-re, előtte az Anna Kareninát, azelőtt pedig ha jól emlékszem, karácsonyra kaptam néhány könyvet.

A könyvtári vagy saját könyveket szereted jobban?
Könyvtári könyvet szerintem általános iskola óta nem olvastam, jobb szeretem megvenni/letölteni a könyveket. De jövőre az egyetem miatt biztosan gyakoribb könyvtárlátogató leszek.

Jelenleg mit olvasol?
Egyszerre több könyvet, legintenzívebben a Paper Towns-t, ami igazából a filmtrailer alapján tetszett meg, úgyhogy gyorsan letöltöttem és már csak kb. 50 oldal van hátra. Meglepően egyszerű a nyelvezete, szerencsére tudom folyékonyan olvasni. Az Anna Karenina most kicsit pihenőpályán van, de igyekszem haladni vele, az az igazság, hogy bizonyos részek annyira lassúak és unalmasak, hogy elmegy tőle a kedvem, és hébe-hóba olvasgatom a Quimby történetét összefoglaló könyvet.

Hol veszed a könyveidet?
Sokszor töltök le internetről, a kötelezőket is a MEK honlapjáról szedem le, mert egyszerűbb, mint itthon megkeresni őket. Alexandrába sokat járunk, antikvár oldalakról és a Bookline-ról pedig rendelni szoktunk.

Előrendeltél már valaha könyvet?
Hirtelen nem ugrik be, de tuti előfordult már.

Hány könyvet veszel havonta?
Ez nagyon változó, de általában összevárunk családilag egy hosszabb listát bizonyos időközönként és megrendeljük őket egyben a Bookline-ról.

Mit gondolsz az antikvár könyvekről?
Ugyanolyan szívesen olvasom őket, mint az újonnan vásároltakat.

Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveket?
Ilyen szempontból teljesen random módon sorakoznak a könyvek a polcomon, általában oda rakom az új könyvet, ahol épp van szabad hely.

Az összes könyvedet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?
Ebben nem vagyok biztos, közel 10 ezer könyvünk van itthon, és még mennyi, ami érdekel, de nincs meg... Szóval ezt a kérdést passzolom.

Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?
Leginkább a helyükön hagyom őket, vagy ha kell hely a polcon, akkor végigmegyek az összes könyvön, és amiről tudom, hogy belátható időn belül nem nyúlok hozzá, azt felviszem a padláson lévő polcokra.

Adományoztál már könyvet?
Igen, iskolai szervezés keretén belül.

Volt már könyvstopod?
Nem, és szerencsére nem hiszem, hogy a közeljövőben szükség lenne rá. Olyan már előfordult, hogy megláttam egy könyvet, de akkor nem tudtam megvenni, később viszont már igen.

Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?
Egyáltalán nem, könyvekből sosem elég! Nálam mindig van hely és örömteli fogadtatás új könyvek számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése