2015. március 8., vasárnap

Gasztro - A Feast of Ice&Fire

Az utóbbi egy évben a Trónok harca iránti rajongásom hihetetlen méreteket öltött, az órákon át tartó beszélgetések, párhuzamosan olvasott öt-hat fanfiction és hasonlók mellet ez a csodálatos szakácskönyv is a megszállottságom mellékterméke. Még karácsony előtt futottam bele egy BuzzFeed-es cikk kapcsán, és azonnal tudtam, nekem ez a könyv KELL. A sorozatban nem kapnak olyan nagy hangsúlyt az ételek, mint a könyvekben, pedig az oldalakon át tartó kajaleírások olvasása közben meg lehet éhezni, főleg, ha az ember a tanórán olvas, és messze még a kicsengetés... Január elején, a téli akciók keretében, majdnem féláron sikerült megrendelni az Amazonról. Nagy volt az öröm, mikor végre megérkezett. =) Rögtön beleszerettem, mikor először kinyitottam, és eszembe jutott, mennyire szuper lenne egy egész napot végigenni csak a könyvből származó ételekkel. Múlt szombaton megtettük, erről írnék ma beszámolót. =)


Érdemes tudni a könyvvel kapcsolatban, hogy két gasztroblogger munkájának gyümölcse. Chelsea és Sariann szerette volna reprodukálni a fantasztikus fogásokat, ezért belevetették magukat a középkori szakácskönyvekbe, leírásokba, kísérleteztek, és az eredményt a blogjukra tették fel. Így kezdődött a történetük, és így jelenhetett meg ez a csodálatos szakácskönyv George R. R. Martin előszavával. =)
A könyv felépítése nagyon profi, az alapoktól kezd: milyen eszközökre, hozzávalókra van szükség, illetve az elején ír néhány alapreceptet, mint például eredeti középkori fűszerkeverékek vagy alap tészták. Ezután következik a többi recept tájanként felosztva: Fal, Észak, Dél, Királyvár, Dorne és a Keskeny - tengeren túli vidék. Mindegyik recepthez tartozik idézet, mikor említették ezt vagy azt a fogást, illetve sokhoz odatették az eredeti középkori szöveget, igen, 14. századi angolul adott esetben. Egyébként nagyon vicces ezeket olvasni és a többségében rá is jöttem, mit akar mondani a szöveg.
Apropó, mivel angol nyelvű és főleg mert angol mértékegységeket használ, a beleírás elkerülhetetlen, de egy szakácskönyv esetében, azt gondolom, ez megbocsátható. =) Legtöbbet nekem a fűszereket kellett szótáraznom, illetve néhány extrább hozzávalót, de alapvetően szerintem jól érthető, kényelmes vele dolgozni.
A receptek nehézsége változó, nyilván egy sörben felfuttatott élesztős kenyeret elkészíteni nehezebb, mint mondjuk egy salátát összedobni, de összességében elmondható, hogy a legtöbb étel kevés, egyszerűen beszerezhető hozzávalóból kivitelezhető. Ez végülis logikus, hiszen a középkorban is kevés alapanyag állt az emberek rendelkezésére, vagy legalábbis jóval nehezebb volt hozzájuk jutni. Sok étel két verzióban szerepel, modern és középkori változatban is elkészíthetőek. Most hatot valósítottam meg, lássuk mik voltak!

Modern leek soup
Annyiban különbözik a középkori verziótól, hogy krumpli kerül bele, és a végén össze kell turmixolni, így krémlevest kapunk. A krémleveseket jobban szeretem, mint a hagyományosakat, így nem volt kérdés, hogy ezt készítem el. Halálosan egyszerű, vajon megfonnyasztott póréhagymát felöntünk vízzel, darabolunk bele krumplit és 40 percig hagyjuk főni. Tapasztalat: inkább a krumpli dominált, és érdemes alaposan fűszerezni, hogy legyen valami íze, de egyébként tetszett. Comfort food, őszi-téli, egyszerű fogás.


Modern beef&bacon pie
A középkori verzó aszalt gyümölcsös, érdekes ízvilágú fogás, a név alapján inkább erre a modernre asszociáltam, de szerintem ez is sűrűn készített étel lehet, ha közeleg a tél. =D Mivel marhahúsból csak szelet volt itthon, vaddisznóból pedig apróhús, így az került a pitébe, de mondanom sem kell, hogy nem rontott rajta, sőt! A pite alapja a zseniális Medieval Pastry Dough a könyv elejéről, ami úgy tökéletes, ahogy van. Hagymás-répás-fűszeres alapon kell megfőzni az apróra vágott húst, a ragut beleönteni a tésztával kibélelt piteformába, a tetejére pedig előzőleg rács alakban összefont és megpirított szalonnaszeletek kerülnek. ISTENI FINOM. Húsmániásoknak kötelező, és ihletet adott további húsos piték készítéséhez.









Roasted boar
Érdekes ez a pácolt, sütőben sült vaddisznó, vagy a mi esetünkben, marhahús. Egy éjszakát ázik pácban, ami vörösborból, ciderből, borecetből és "téli" fűszerekből áll: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, bors, sütés előtt pedig egész szegfűszegeket kell beleszurkálni. Kifejezetten forraltbor ízű, de egész finom lett a végeredmény, viszont nem lett a kedvencem.



Turnips in butter
Vajban sült, sajtokkal rétegezett fehérrépa fahéjas-gyömbéres fűszerezéssel... Nekem ez sem jött be igazán, legközelebb több fűszerrel és sajttal készítem, mert a fehérrépa önmagában enyhén szólva is ízetlen. De pofonegyszerű az elkészítése, és nagyjából bármilyen húsos fogáshoz jó köret!


Pease porridge
Hagymával és fűszerrel párolt csicseriborsó, ezt szerintem nem szükséges tovább ragozni. =D Finom, és turmixolva szuper csicseriborsókrém készíthető a maradékból.


Sweetcorn fritters
A köretek közül ez volt a kedvencem! Gyakorlatilag sós amerikai palacsinta kukoricalisztből, olajon átfuttatott kukoricával. Reggelire is el tudom képzelni, és ezt inkább nyári ételnek tartom, mindenesetre nagyon finom. Maximum 10 perc alatt kész, könnyen beépíthető a mindennapokba, ezt biztosan el fogom készíteni többször is.



Lemon cakes
A híres-neves citromos sütemény, amit ha Sansa visszautasít, akkor tényleg nagy gáz van... =D Eredeti Erzsébet-kori recept alapján készült, nevetségesen egyszerűen kivitelezhető kekszek, amik tényleg rendkívül addiktívak... Ezt már másodszorra készítettem, és tanulva az előző alkalomból, kisebb golyókat formáztam, mert nagyon terül a tészta.




Érdekes (és őszintén szólva fárasztó=D) élmény volt végigfőzni és -enni a napot ebből a könyvből. Maximálisan megérte megvenni, a célom, hogy minél több receptet kipróbáljak belőle, mert egyik jobban hangzik, mint a másik...


5 megjegyzés:

  1. Örültem ennek a bejegyzésnek, kb csorog a nyálam a végére! :D A citromos sütemény nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés
  2. az utolsó kettő nagyon tetszik, részben azért is mert ahogy írod könnyű elkészíteni - nálam ez fontos :D nagyon röviden megosztanád, mik a hozzávalók, arányok? :) :$

    VálaszTörlés
  3. A Sweetcorn fritters es a Lemon cake receptje engem is erdekelne :)

    VálaszTörlés
  4. Közkívánatra a receptek!=)

    Sweetcorn fritters: egy kukoricakonzerv tartalmát megfuttatod kicsi vajon, hagyod kihűlni. Összekeversz 1/3 csésze kukoricalisztet, 1/3 csésze rendes lisztet, 1 tojást és 1/4 csésze tejet. Sózod, borsozod, hozzákevered a kukoricát, kevés olajon egy evőkanálnyi adagot megsütsz, úgy, mint az amerikai palacsintát. Melegen tálalod, önmagában is finom. =)

    Lemoncakes: tésztává gyúrod a következőket: 2 és fél csésze liszt, 2 csésze cukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 15 dkg vaj (inkább hideg legyen), 2 citrom lereszelt héja. Ragacsos tészta lesz belőle, könnyen formázható. Sütőpapírra kis golyókat formálsz, előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütöd. Picit hagyod hűlni a sütőpapíron, aztán ki lehet venni és megenni. =)

    Jó étvágyat lányok!=)

    VálaszTörlés
  5. de jo volt ez a bejegyzes!!! :)

    VálaszTörlés