2012. július 31., kedd

Könyvajánló - Őrült divatvilág

A névnapomra kaptam ezt a könyvet, amit kötelező olvasmány mindenkinek, akit érdekel a divat, vagy divattal szeretne foglalkozni a jövőben. Érdekes, mégis könnyű olvasmány, nekem nagyon tetszett.


A regény főszereplője egy divattervező, akinek nem tudjuk meg a nevét, mivel egyes szám első személyben íródott a regény, valamint az ő ismerősei, akik kitalált személyek többségében. tavasz/nyári kollekció bemutatásával kezdődik, és az ősz/télivel zárul. A két kollekció között eltelt fél év alatt betekintést nyerhetünk egy kis divatcég működésébe, milyen nehézségekkel jár az eladás, a népszerűsítés, hogyan keletkezik egy kollekció, honnan inspirálódik a tervező, mindeközben valós történeteket mesél el a divatvilágról. Ilyen esetekben nem említenek neveket (pl. sok bemutató utáni partisztorinál), de simán el tudom képzelni, hogy megtörténtek. Az írónő ugyanis úgy gyűjtött anyagot a regényhez, hogy különböző, divatszakmában foglalkozó embereket interjúvolt meg.

Ami miatt nagyon tetszett a könyv, az igaz történeteken kívül persze, hogy abszolút nem meseszerű. A kitalált részek is valósként vannak leírva, életszagú, nincs eltúlozva, nem hatásvadász. Apropó! A kis céges történetekben mindig van egy szemét nagyobb cég, vagy ha női a főszereplő, egy idegesítő, ármánykodó liba. Na ebben egyik sincs, legalábbis... Nem, tényleg nincs nyílt és kevésbé nyílt köcsögösködés, ami nekem roppant szimpatikus.
Tetszett továbbá, hogy a nagy része Londonban játszódik, ami a szívem egyik csücske=), nem csak a történet, hanem a szereplők valóságszerű karaktere és viselkedése. Ezügyben sincs senki szentnek beállítva, mind emberek, akik elkövetnek ezt-azt.

Ha érdekel titeket a divatvilág működése, a backstage történetek, vagy simán csak egy izgalmas, mégis könnyed olvasmányt kerestek, mindenképp olvassátok el! 

Ti olvastátok már ezt a könyvet? Milyen divattal foglalkozó könyveket ismertek még?
Bye-bye!

4 megjegyzés:

 1. Uhh ez nekem is megvan! Imádom! Kb. 2-3 havonta újraolvasom. Jó belesni a backstage-be ;-) Amit most legutóbb kaptam az a Dior könyv, Gok Wan-tól egy könyv és a Stílus királynői. :)

  VálaszTörlés
 2. Jól hangzik! Nincs meg, de remélem, hamarosan meglesz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes elolvasni!=) Úgy olvasnék én is többet ebben a témában, de sajnos várnak a kötelezők.=(

   Törlés