2011. december 9., péntek

Karácsonyi sütemények

Az eheti készülődős posztban az örök kérdés a téma, vagyis "Mit süssünk idén?". Karácsonykor mindenkinek több kedve van sütiket sütni, hiszen ez is meghozza az ünnepi hangulatot. Vannak, akik a jól bevált recepteket készítik el, vannak, akik minden évben az újdonságot keresik.

Mi általában hagyományosakat szoktunk sütni, néha én is alkotok valamit. A mézeskalács alap, mindenki szereti, de sosem díszítjük ki, mert mindig elrontom a cukormázat. Valakinek van esetleg jó cukormáz receptje?
Most két receptet fogok veletek megosztani, az egyiket a Glamourban olvastam, és várhatóan el is készítem, a másikat pedig a Bögrés sütemények című receptkönyvben. Mindkettő nagyon egyszerű, utóbbit már próbáltam, és nem nehéz, viszont nagyon finom.
Mákos félhold (forrás: Bögrés sütemények)


(1 bögre = 250 ml)
Hozzávalók:
Tészta:
1 bögre (25 dkg) sovány túró
2 bögre liszt
1 csipet só
20 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
Töltelék:
25 dkg (1 csomag) darált mák
fél bögre darált mogyoró
1 bögre porcukor
3 evőkanál langyos tej

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a túrót szűrőn lecsepegtetjük.
  2. A lisztet a munkafelületre szitáljuk. A sót és kis darabokban a vajat hozzákeverjük. A túróval és a tojássárgájával gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percre hűvös helyre tesszük.
  3. A tésztát lisztezett felületen kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk és 16 (vagy amennyi kijön) 10 cm átmérőjű korongot szaggatunk ki. A mákot összekeverjük a mogyoróval, és egy-egy kis halom mákkeveréket teszünk a korongok közepére.
  4. A korongokat összehajtjuk, körben jól lenyomkodjuk, és a tepsire tesszük. Középen 20 percig hagyjuk sülni. Hűlni hagyjuk. A porcukrot elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a mákos félholdakat.
Fehércsokis csillagok (forrás: Glamour, 2011. december)

Hozzávalók: 20 dkg fehér főzőcsokoládé, 20 dkg sózott vaj, 4 tojás, 10 dkg barnacukor, 10 dkg liszt, 5 dkg porcukor, étkezési színezék

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Olvaszd meg a felszeletelt vajat és a csokit a mikróban, majd keverd össze őket. A keverékhez add hozzá a barnacukrot, a tojásokat és a lisztet. A masszát öntsd egy kivajazott-kilisztezett tepsibe és helyezd húsz percre a sütőbe. A húsz perc letelte után vedd ki, hagyd kihűlni, majd borítsd ki valamilyen egyenes (és tiszta!) felületre. Szaggasd ki a kívánt csillagokat - szíveket, angyalkákat, vagy bármi egyebet, amihez van szaggatóformád és kellőképp karácsonyi.
Most következik a cukorbevonat: pár csepp meleg vízzel keverd simára a máznak szánt, átszitált porcukrot. Add hozzá a kívánt színezéket, és keverd ismét egyenletesre. A túl hígnak tűnik, adj hozzá plusz porcukrot. Márts a mázba egy fogpiszkálót és rajzold körbe vele a minisütik kontúrját, majd finoman töltsd ki cukormázzal. A máznak pár órán keresztül mindenképp száradnia kell!

Kiegészítés: szerintem úgy is díszíthetjük, mint a mézeskalácsot, nyomózsákkal, és még egyszerűbb is.=)

Nektek mi a kedvenc karácsonyi sütitek?
Bye-bye!

2 megjegyzés:

  1. tojásfehérjébe cukrot teszel ízlés szerint és addig vered fel,hogy már ne tudd ki önteni az edényből

    VálaszTörlés