2010. június 26., szombat

Turkáló-pro és kontra

Újabban egyre menőbbnek számít a turkálóba járás. Nem is csoda, hiszen olcsó, jó minőségű, és egyedi. Vizsgáljunk egy kicsit utána a turkáló intézményének!

Igazából használtruha-boltnak is lehet nevezni, olyasmi, mint az outlet. Márkás használt ruhákat árusítanak, olcsó áron (pl. a 6000 Ft-os Adidas felsőt 600 Ft-ért veszed meg). A turkálókat alapvetően két csoportra oszthatjuk: kilós és darabáras (vállfás) turik. A kilósban meg van adva egy egységár, általában egy kiló ruhanemű, kiegészítő (egy kalap alá veszik) 2000-3000 Ft között van. A darabáras pedig úgy működik, mint egy sima ruhabolt. Gyakoriak a szakosodott turik, a városban van olasz turi, angol turi, holland turi. A legjellemzőbb az angol turi.

A turkálónak számtalan előnye van. Sokkal egyedibben fel tudsz öltözni, mint ha bevásárlóközpontból vásárolnál. Sokszor olyan ruhákra is rábukkanhatsz, amin rajt van az eredeti címke, vagy csak egyszer-kétszer hordottak. Ugyanannyi pénzből a plázában (mondjuk, 3000 Ft/kg áron) csak egy felsőt vagy pulcsit tudsz venni, míg a turiban egy kiló akármit. Ebben az egy kilóban bármi benne lehet.
A hátránya az, hogy könnyen rá lehet szokni, és függő leszel. Ha tapasztalod, hogy már elmenni sem tudsz a kedvenc turid mellett, és mindig veszel valami vackot, amire nincs szükséged, csak meghatározott napokon és ideig vásárolj ott.

Néhány tanács a turiban vásárláshoz.
Amit ott érdemes venni, az a bármilyen ruhanemű, táska, jó állapotban lévő, alig használt cipő. A fehérneműt ne ott vedd, mert hiába fertőtlenítik, nem túl higiénikus! Csak azokat a ruhákat vedd meg, amik passzolnak rád, ha nem a méreted, hagyd ott. Bálabontáskor (általában hétfő, de boltonként változik) érdemes nem pont nyitásra érkezni, mert hatalmas lesz a tömeg, nem férsz hozzá a cuccokhoz. Ha egy órával később érsz oda, akkor is bőven találsz jó cuccokat!
Sokan hamisítanak designer holmikat, de ha egy kicsit tájékozódsz ez ügyben turizás előtt, ki tudod szűrni az eredeti dolgokat. Sajnos ritkán adnak be turiba eredeti Prada, Dior, D&G, Louis Vuitton táskát, de ha ráakadsz egy ilyenre, mindenképp vedd meg! Kerül mondjuk 3000 Ft-ba. Van baja? Jó esetben nincs. Megéri? Hát persze!
Turiba úgy érdemes menni, hogy nincs különösebb elképzelésed, mit akarsz venni. A "most veszek egy S-es H&M farmerhatású leggings-t kék színben" elhatározás nem állja meg a helyét a turiban. Menj csak be, és biztosan találsz valami kincset!

Én hétfőn készülök turiba menni. Eddig nem igazán jártam, most viszont tanulmányi célból minél több időt szeretnék ott tölteni. Számíthattok egy beszámolóra hétfőn vagy kedden, illetve fényképekre azokról a darabokról, amiket ott vettem.
Bye-bye!

1 megjegyzés:

  1. én imádok turiba járni, annyi jó egyedi cuccra lehet lelni , jha és tuti nem jön veled szembe az utcán:D

    VálaszTörlés